essential-oils

ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ

Кандидози и етерични масла

Етеричните масла са терапия с дълга история и много ползи за здравето. Това е са общоприетото наименование за течности, които се дестилират с вода или пара от корените, листата, кората, стъблата и цветята на растението. За разлика от термина “масло”, тези дестилирани течности всъщност изобщо не са особено “мазни”, по-скоро са на водна основа и с по-малко вискозна текстура. Етеричните са с много по-деликатен и летлив характер и могат да се изпарят напълно, ако останат незатворени за определен период от време.
Ключовата характеристика на етеричните масла е, че те съдържат реалните субстанции на растението, от което са получени.

Най-ранните регистрирани случаи на употреба на етерични масла са от началото на тринадесети век в Андалусия. В тези ранни исторически сведения има данни за полезни действия при приложение върху кожата и чрез регулирано инхалиране.
Най-популярният начин за използване на етерични масла е чрез ароматерапия – практика за подобряване на духовното, емоционалното, умственото и дори физическото здраве и благосъстояние. Трите универсални метода за приложение са: кожна апликация, инхалация и поглъщане.
ГЪБИЧНИ ИНФЕКЦИИ И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
Candida spp. са част от нормалната кожна, гастроинтестинална и урогенитална флора, а се откриват и почти навсякъде в околната среда. При определени условия се получава свръхрастеж и инфекция с различна локализация, но най-често се засягат устната кухина (орална кандидоза, соор) и вагината (вагинална кандидоза).
ПРИРОДНИ МЕТОДИ ПРИ КАНДИДОЗА

-Промяна в диетата

-Прием на качествен пробиотик

-Използване на етерични масла с анти-Candida ефект

Когато умират голям брой, те могат да причинят различна степен на дискомфорт или т. нар. „die-off“ ефект. Неприятните реакции могат да бъдат облекчени чрез временно намаляване на дозите на етеричните масла, добавяне на хепатопротектор и витамин С, увеличен прием на вода, достатъчно и пълноценен сън.

Azeol AF

Азеол АФ е комбинация от етерични масла с доказана фунгистатична и фунгицидна активност към няколко щама Candida – albicans, glabrata, tropicalis. Хепатопротективният ефект на семена от морков (Daucus carota) е доказан с in vitro проучвания.