УРОИНФЕКЦИИ

Цистит,котешки мустачки, миши ушички и … още нещо

Циститът е инфекция на пикочните пътища (пикочния мехур и уретрата), причинена в 80% от случаите от Escherichia coli. След като патогенът навлезе в пикочния мехур, той се прилепва към стената на пикочния мехур, разраства се и причинява възпаление (цистит).

Симптомите на цистит са много неприятни и лесно се разпознават:

  • болка и парене при уриниране
  • честа позиви за уриниране, отделяне на малки количества урина
  • мътна (понякога и с примес на кръв) и с лошо миризма урина.

При нелекувана инфекция могат да се добавят общи симптоми и/или да се развият усложнения.
Препоръчително е още с появата на първите оплаквания да се предприемат мерки за ограничаване на бактериалното разпространение и растеж.

Feminabiane CBU Flash съчетава полезните ефекти на три вида растителни екстракта:
⦁ PAC-A (от американска червена боровинка) + ортосифон – предотвратяват адхезията на патогена към стената на пикочния мехур;
⦁ Ортoсифон + пилоселе – диуретично и антисептично действие
⦁ Ортосифон – повлиява възпалението на пикочния мехур в резултат на инфекцията.

КОТЕШКИ МУСТАЧКИ И УРОИНФЕКЦИИ

Orthosiphon stamineus (котешки мустачки) – популярно в Югоизточна Азия природно средство с широко приложение. Официално растението е одобрено за употреба в Европа през 1950 год. Съществува значителен интерес към О. stamineus, за което свидетелства обемът на изследванията, посветени на него.

О. stamineus е много добре известен с диуретичния си ефект, който е по-силен от повечето други природни диуретици. Малко известен факт е, че екстрактът от растението взаимодейства с клетъчни структури и потиска прикрепването на уропатогенни Escherichia coli върху епитела на пикочния мехур.

МИШИ УШИЧКИ И УРОИНФЕКЦИИ

Hieracium pilosella (миши ушички) – историята на това малко растение е пълна с легенди …

Съвременната медицина потвърждава, че растението е мощен диуретик, улеснява елиминиране на уреята чрез бъбреците и инхибира развитието на бактерии като Staphylococcus aureus и Escherichia coli.

АМЕРИКАНСКА ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА И УРОИНФЕКЦИИ

Исторически американската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon) е използвана за повлияване на различни състояния, в т.ч. инфекции на пикочните пътища (ИПП). Тя е богат източник на активни компоненти с широк спектър на действия.

Фитохимичните съставки включват витамин С, антоцианидини, катехини и проантоцианидини (PACs). Тази особена комбинация от фитохимикали има синергични полезни ефекти върху здравето и е обещаващ източник срещу много заболявания.
Червената боровинка е изследвана като превантивна мярка за ИПП в продължение на десетилетия, но понастоящем тя е обект на все по-голям брой рандомизирани клинични проучвания.
Полезните й действия се дължат на:
⦁ хипуровата киселина, която има бактериостатично действие и подкиселява урината,
⦁ проантоцианидините (PACs), които потискат адхезията на патогенната Escherichia coli върху епитела на пикочния мехур, като блокират т.нар. фимбрии на бактерията.

feminabiane-cbu-flash

Повече информация за Feminabiane CBU Flash вижте ТУК.

Източници:
⦁ Medicinal value of vaccinium macrocarpon (cranberry): a mini review
⦁ Orthosiphon stamineus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology Article in Journal of medicinal food · August 2012
⦁ La piloselle, remède traditionnel contre la rétention d’eau et les oedèmes; Plantes médicinales | Publié le 21/07/2014 (mis à jour le 14/05/2018)