magnezii

МАГНЕЗИЕВ ДЕФИЦИТ

Магнезият – липсващият елемент на здравето

Потрепвания на клепача, нощни крампи… Голяма част от хората изпитват тези характерни симптоми на магнезиев дефицит.
Носейки атомното число 12 в периодичната таблица на елементите, магнезият е осмият най-изобилен елемент от земната кора. Името му от гръцки произход идва от регион на Тесалия, наречен Магнезия, чийто терен е особено богат на магнезий в различни форми. Есенциален за много физиологични механизми на организма, магнезият трябва да бъде набавен от диетата или да бъде допълнен, за да задоволи нуждите, да предотврати дефицит или да облекчи някои разстройства или състояния като диабет или прееклампсия.
Магнезият е вторият по количество катион в човешкото тяло. Доставян от храната, той се абсорбира от червата, съхранява се в различни тъкани, особено костите, и след това се екскретира, главно в урината.
На плазмено ниво се активират регулаторни механизми, за да се поддържа плазмена концентрация, необходима за правилната клетъчна функция.
Магнезият участва в много биологични механизми на организма, както структурни, така и функционални.
От приема до отделянето в урината или фекалиите протичат различни процеси на абсорбцията, съхранението или екскрецията на магнезий. В хомеостазата на магнезия са включени няколко органи: червата за абсорбцията му, костите, мускулите и другите меки тъкани за съхранението му и бъбреците за отделянето му.
Стресът може да предизвика магнезиев дефицит чрез два невро-хормонални механизма. Магнезиевият дефицит е “обуславящ фактор”, който повишава чувствителността към стреса, намалява и фазата на устойчивост на стрес, благоприятствайки прехода към изтощение. По този начин магнезиевият дефицит и стрес се влошават взаимно и образуват истински “Патогенен порочен кръг”.
Магнезиевият дефицит, независимо дали е остър или хроничен, интензивен или умерен, следователно е стрес-фактор.

„Маските“ на магнезиевият дефицит:

Психически симптоми – умора, нервност, раздразнителност,
тревожност, страх, депресия, влошена памет.

Неврологични симптоми – главоболие, мигрена,
безсъние, кошмари, вертиго.

Сърдечни симптоми – аритмии, тахикардия.

Кожни симптоми – чупливи коса и нокти, сърбежи.

Стомашно-чревни симптоми – аерофагия, стомашни и чревни спазми, нарушено храносмилане.

Костно-ставни симптоми – болки в гърба или ставите, контрактури.

Мускулни симптоми -скованост, крампи, затруднено преглъщане, затруднено дишане.

Ефективността на магнезиевата добавка варира в зависимост от неговата бионаличност. Това се обуславя от разтворимостта и чревната асимилация на магнезия, която зависи от природата на погълнатата магнезиева сол.

Formag Adult

Formag за деца и Formag за възрастни– ородисперсна форма на морски амино-хелатиран магнезий в комбинация с таурин, витамин Д3 и витамин В6 за по-добро усвояване, по-добра поносимост и по-добро интрацелуларно фиксиране.

formag enfant